Sağlık

İklim değişikliği Batı Nil virüsünün yayılmasını hızlandırabilir

Yeni bir model ısınma iklim batı Nil virüsü ve sıcaklıklar şu anda böceklerin optimum aralığının altında olan Amerika Birleşik Devletleri bölgelerinde diğer sivrisinek kaynaklı virüslerin iletimini artıracağını göstermektedir.

smoke coming out of factories
Yeni araştırmalar, küresel ısınmanın sivrisinek kaynaklı virüslerin bulaşması üzerindeki potansiyel etkisini inceliyor.

Batı Nil virüsü, hangi sivrisinekler – ana vektörolarak – insanlara iletmek, ilk Kuzey Amerika’da 1999 yılında geldi. O zamandan beri, ABD, Kanada ve Avrupa’da en yaygın sivrisinek kaynaklı enfeksiyon haline gelmiştir.

Stanford Üniversitesi’ ndeki bilimsel modeller, CA, iklim değişikliği nedeniyle ortalama yaz sıcaklıkları arttıkça virüsün ülkenin daha serin bölgelerinde daha kolay yayılacağını tahmin ediyorlar.

Yükselen sıcaklıklar da büyük olasılıkla virüsün mevsimsel iletimerken ilkbaharda başlar ve sonbaharda daha sonra sona erer anlamına gelecektir.

Ancak, aynı zamanda, virüs daha az sıcak alanlarda yayılabilir.

Model, şanzıman için optimum sıcaklığın 24-25°C (75,2–77°F) olduğunu göstermektedir. ABD nüfusunun yaklaşık %70’i yaz sıcaklıklarının şu anda bu aralığın altında olduğu bölgelerde yaşarken, %30’u aralığın üzerindeki bölgelerde yaşamaktadır.

Yazarlar dergi eLifeyazmak , “Biz Sıcak sıcaklıklar bazı yerlerde iletim bastırmak bile, ısınma iklimyanıt olarak Batı Nil virüsü iletiminde net bir artış bekleyebilirsiniz.”

Karmaşık resim

“İklim ısındıkça, sıcaklık değişikliklerinin sivrisinek kaynaklı hastalıkların bulaşmasını nasıl etkileyeceğini anlamak çok önemlidir,” diyor modeller geliştirildiğinde Stanford’da doktora sonrası araştırmacı olan ve şu anda Kaliforniya Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan baş yazar Marta Shocket.

Sıcaklık dışında, birçok faktör sivrisinek kaynaklı virüslerin iletim oranlarıkatkıda bulunabilir, arazi kullanımı da dahil olmak üzere, kontrol önlemleri, ve virüslerin evrimi ve böcek vektörleri.

“İklim değişikliği Abd’nin çok Batı Nil ve diğer sivrisinek kaynaklı virüslerin iletimini artırmak için hazırlanıyor,” kıdemli yazar Erin Mordecai diyor, Stanford Biyoloji Yardımcı Doçent.

“But these diseases also depend on human contact with mosquitoes that also contact wildlife. So factors like human land use, mosquito control, mosquito and virus adaptations, and the emergence of new viruses make predicting the future of mosquito-borne disease a challenge.”

Araştırmacılar, inceledikleri tüm virüslerin ana konaklarının, enfeksiyonun “rezervuarları” olarak hareket eden yabani kuşlar olduğunu, bu yüzden değişen coğrafi dağılımlarının da bulaşma hızlarındaki değişikliklere katkıda bulunacağını söylüyorlar.

Altı virüs

Her sivrisinek türü çeşitli virüsler için bir vektördür ve her virüs birkaç farklı tür tarafından taşınabilir.

Bu nedenle, basitlik için, bilim adamları altı virüs kapsamlı olarak çalışılan vektörler sınırlı sayıda iletilir üzerinde duruldu. Toplamda 10 vektör-virüs çiftini modellediler.

Virüsler şunlardı:

  • Batı Nil
  • St. Louis Ensefaliti
  • Doğu ve Batı Equine Ensefaliti
  • Sindbis
  • Rift Vadisi ateşi

Onların vektörleri cins Culexgelen sivrisinek türleri , AedesCoquillettidia, ve Culiseta.

Bilim adamları modellerini geliştirmek için, sıcaklık laboratuvarda bu böcekleri nasıl etkilediğini ölçen önceki araştırmalardan elde edilen verileri kullandılar. Böceklerin bulaşmasını yönlendiren ısıya bağlı faktörler:

  • Hayatta kalma
  • ısırma oranı
  • yavru sayısı
  • geliştirme oranı
  • virüs edinme ve bulaştırma kolaylığı
  • virüs kuluçka oranı

Modeller, virüslerin bulaşmasının orta sıcaklıklarda doruğa ulaşacağını ve aşırı soğuk ve sıcakta düşeceğini öngörüyor.

Bilim adamları ABD’de ilçe tarafından gerçek iletim desenleri ile öngörüleri karşılaştırarak Onların Batı Nil virüs modeli doğruladı. Bu, virüsün en hızlı orta sıcaklıklarda yayıldığını doğruladı, ancak sıcaklıklar böcek vektörlerinin optimum menzilinden daha yüksek veya daha düşük olduğunda kontrol edilir.

Modellerinin sıcaklığın bu hastalıkların bulaşmasını nasıl etkilediğinin “bugüne kadarki en kapsamlı sentezi” olduğunu yazıyorlar.

Ancak, modelleri oluşturmak için kullanılan verilerde bazı boşlukların kaldığını unutmayın. Bu delikleri doldurmak tahminlerinin doğruluğunu ve hassasiyetini artıracaktır.

Onlar sonucuna:

“Karbon emisyonları artmaya devam ettikçe ve şiddetli iklim değişikliği giderek kaçınılmaz hale geldikçe, sıcaklık değişiminin daha sıcak bir gelecekte sivrisinek kaynaklı hastalıkların bulaşmasını nasıl etkileyeceğini anlamamız çok önemlidir.”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu