DünyaSağlık

COVID-19 salgını sırasında Fransızların ruh sağlığı: CoviPrev anketinin sonuçları

Hapsedilmenin akıl sağlığı üzerindeki etkisi ne oldu? Fransız ulusal halk sağlığı kurumu, anketlerinin sonuçlarını ve sonuçlarını paylaşıyor ve sosyal ve ekonomik dayanışma sistemlerinin rolü üzerine düşünüyor.

COVID-19 ile bağlantılı vaka ve ölüm sayısının artan evrimi, 17 Mart 2020’den itibaren Fransız nüfusunun kontrol altına alınmasının uygulanmasının kökenindeydi. Bu bağlamda, Public Health France Önleyici müdahaleyi organize etmek için faydalı verileri hızlı bir şekilde toplamak için davranışsal ve psikolojik bir gözetim anketi başlattı. Amaç, hijyen ve fiziksel mesafe önlemlerinin benimsenme derecesini (salgın durumun evriminin ana belirleyicileri) ve ayrıca nüfusun ruh sağlığını izlemekti.

Bu makalede, 23 Mart ve 20 Mayıs 2020 tarihleri ​​arasında toplanan ilk 8 anket dalgasından elde edilen verileri sunacağız ve bu verilerin önleme için ana katkılarını tartışacağız.

Hedef

Akıl sağlığı, özellikle anksiyete bozuklukları, uluslararası yayınlarda salgın durum (kişinin kendisi ve etrafındakiler için hastalık korkusu) ve hapsedilme dönemlerinde yaşam koşulları (barınakta aşırı kalabalık) için büyük bir risk olarak tanımlanmıştır. , sosyal izolasyon, ücret kaybı, hayal kırıklığı, öfke vb.).

Halk sağlığı açısından önceliklerden biri, bu nedenle toplumun ruh sağlığını izlemek ve özellikle ruhsal bozuklukların gelişmesini önlemek olmuştur. Amaç, kısa vadede sağlık sistemine, özellikle de hastanelere ve acil servislere yönelik salgın krizle doymuş olan talebi sınırlamaktı.

Yöntemler

Her anket dalgası için, Fransa metropolünde ikamet eden 18 yaş ve üstü 2.000 kişiyle İnternet üzerinden mülakat yapıldı. Fransız nüfusunun cinsiyet, yaş, meslek, aglomerasyon boyutu ve ikamet bölgesi açısından dağılımına karşılık gelmek için, bu bağımsız örnekler BVA anket enstitüsü tarafından bir erişim panelinden toplanmıştır. kota yöntemi.

Sonuçlar

Hapsedilmenin başlangıcında Fransızların ruh sağlığı

Hapsedilmenin ilk haftasının sonunda (dalga 1), Fransızların ruh sağlığı salgın öncesindeki mevcut verilere (kaynak: Public Health Barometer France 2017 ) kıyasla çok bozulmuştu ve prevalansı iki kat daha yüksekti. kaygılı (% 27’ye karşı % 13.5) ve yaşam doyumu (puan 10 üzerinden> 5) 20 puan (% 66’ya karşı % 85 ) azalmıştır .

Hapis süresi sırasında ve sonrasında değişiklikler (şekil 1)

1 (23-25 ​​Mart) ve 8 (18-20 Mayıs) dalgaları arasında sorgulananların akıl sağlığı genel olarak iyileşti ve hapishanenin kaldırılmasından bu yana gözlemlenen olumlu gelişmeler:

  • mevcut yaşam doyumu, hapis cezasının ikinci ve üçüncü haftası arasında gözlenen önemli bir artıştan (+ 10 puan) sonra, hapis cezasının kaldırılmasından bu yana (+5 ek puan) daha fazla iyileşme gördü. Dalga 8’de sorgulanan insanların% 81’ini ilgilendiriyor ( salgın dışındaki dönemlerde% 85’e karşılık ).
  • anksiyete durumları dalga 1 ve dalga 3 (-9 puan) arasında önemli bir düşüş yaşadı. Prevalans daha sonra bir düşüş eğilimi (önemli değil) ile stabilize oldu ve bu da, belirsizliği takiben devam ediyor gibi görünüyor. Dalga 8’de, anksiyete durumları prevalansı% 17 oldu ( karşı salgın dışında dönemde% 13.5).
  • 3. ve 4. dalgalar arasındaki artışın ardından depresif durumlar, hapsetmenin kaldırılmasından bu yana gözlenen önemli bir düşüşle (- 6 puan) düşüş eğilimi izledi.
  • Son 8 günde meydana gelen uyku problemleri 4. dalgaya kadar önemli ölçüde arttı. Dalga 8’de, dekonfinansın ardından önemli bir düşüşe bağlı olarak dalga 2’de gözlenene benzer bir prevalans buldular. Bununla birlikte, yaygınlık salgının dışında gözlenenden (% 49) daha yüksektir (% 63).

Kaygının Belirleyicileri

Hapsedilmenin başlangıcından bu yana, daha fazla anksiyete ile ilişkili ana faktörler (sosyo-demografik faktörler kontrol edildikten sonra, epidemik duruma bağlı faktörler ve bilişsel faktörler (algılar ve bilgi)) [1]aşağıdaki gibidir: (1) sosyo-demografik faktörler için: bir psikolojik bozukluk geçmişi beyan edin, kendilerini adil veya çok zor bir mali durumda beyan edin ve bir kadın olun; (2) salgın durumla ilgili faktörler için: COVID-19 hakkında aktif olarak bilgi aramak ve solunum güçlüğü çekiyorsanız; (3) bilişsel faktörler için: COVID-19’u ciddi bir hastalık olarak algılamak; COVID-19’a karşı savunmasız hissetmek; hastalığın bulaşma yolları hakkında yetersiz bilgiye sahip olmak; Koruyucu önlemleri etkisiz ve kısıtlayıcı olarak algılar.

Sonuçlar ve perspektifler

Fransızların akıl sağlığı, salgından önce gözlemlenenden iki kat daha yüksek anksiyete yaygınlığı ve yirmi puan daha düşük yaşam doyumu ile hapsetmenin başlangıcında çok bozulmuştu. İlk araştırma dalgasının sonuçları, sağlık yetkililerini hızlı bir şekilde uyarmamıza ve Sağlık Bakanlığı, sağlık profesyonelleri ve dernek sektörü ile ortaklaşa, ulusal ücretsiz numara ile desteklenen bir psikolojik destek teklifi yapılandırmamıza olanak sağladı. COVID-19 hakkında bilgi. Sistemi tanıtmak ve psikolojik sıkıntı içinde olan kişileri karşılaşılan çeşitli sorunlara (izolasyon, şiddet, yas, bağımlılık, ebeveynlik vb.) Cevap verebilecek diğer kaynaklara yönlendirmek için araçlar, internet spotları, posterler, web sayfaları geliştirilmiştir.

Akıl sağlığı daha sonra, özellikle kapatmanın kaldırılmasının ardından kademeli olarak iyileşmiştir (yaşam memnuniyetinde önemli artış; depresif bozukluklarda ve uyku problemlerinde önemli düşüşler). Bununla birlikte, özellikle psikolojik bozukluk öyküsü bildirenler ve mali zorluklar bildirenler arasında yüksek anksiyete devam etti.

Bu sonuçlar, genelleştirilmiş çevreleme önlemleriyle ilgili tüm ülkeleri, ekonomik faaliyetin kademeli olarak yeniden başlaması için gerekli koşulları düzenlemeye yönelten ekonomik faktörlerin (özellikle akıl sağlığı ile ilgili) önemini doğrulamaktadır. Bu nedenle, Cambridge Üniversitesi tarafından Fransa Halk Sağlığı Bölümü ile birlikte yürütülen yakın tarihli bir çalışma (yayınlanmamış veriler) [1], Fransızların diğer birçok ülkeden daha az mali sıkıntı ve akıl sağlığı sorunları ifade ettiğini ve bildirdiğini gösterdi. Fransız sosyal ve ekonomik dayanışma sistemleri, şüphesiz salgın krizin nüfusun ruh sağlığı üzerindeki etkisini hafifletmede önemli bir rol oynadı. Son olarak, hapsedilmenin kaldırılmasıyla, bakımın sürekliliğine devam etmenin, tabii ki somatik ve aynı zamanda en savunmasız insanlara karşı psikolojik olarak öneminin altını çiziyorlar.

Sınırın kaldırılması amacıyla, zorluklardan biri, kısa veya orta vadede koruyucu önlemlerin yüksek düzeyde benimsenmesini sağlamak olacaktır. Genel kaygı düzeyini sınırlarken bu davranışların benimsenmesini teşvik etmek için, verilerimiz virüsün bulaşma modları ve benimsenecek en etkili önlemler hakkında net ve basit bir şekilde iletişim kurmayı önermektedir (bilgi düzeyinde artış ve algılanan etkinlik). Bu öneriler, koruyucu önlemlerin benimsenmesinin belirleyicilerinin analizine ilişkin verilerle uyumludur,

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu