Yaşam Tarzı

COVID-19 sırasında Umut: Rus aşısı umut ve diğer bulgular tutar

 

Salgın hala devam ederken, mevcut krizin sona erdirini öngörmek için cesaret verici sonuçlar sunan bilimsel çalışmaları toplamaya devam ediyoruz.
A nurse prepares to inoculate volunteer Ilya Dubrovin, 36, with Russia's new coronavirus vaccine in a post-registration trials at a clinic in Moscow on September 10, 2020. - Russia announced last month that its vaccine, named "Sputnik V" after the Soviet-era satellite that was the first launched into space in 1957, had already received approval. The vaccine was developed by the Gamaleya research institute in Moscow in coordination with the Russian defence ministry. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP) (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA/AFP via Getty Images)
Sputnik V, Rusya’daki kayıt sonrası davalarda umut vaat ediyor.
Fotoğraf kredi: Natalia Kolesnikova / AFP Getty Images üzerinden

İlk olarak, Moskova’daki Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü’ndeki bilim adamları, insanlarda ciddi bir yan etkisi olmadığı bildirilen sağlam bir bağışıklık yanıtı ortaya çıkaran bir aday aşı geliştirdiler.

Son birkaç hafta da farelerde etkili oldu çok daha hızlı COVID-19 testi ve deneysel bir intranazal aşı geliştirilmesi gördüm.

Son olarak, bir meta-analiz kan basıncı ilaçları COVID-19 daha iyi veya daha kötü yapmak olup olmadığı sorunu çözmeye yardımcı olur, bir artrit ilaç ağır hastalığı azaltabilir ise.

Madde vurgular:

 
 
Mevcut COVID-19 salgını hakkında canlı güncellemeler hakkında bilgi sahibi olun ve önleme ve tedavi hakkında daha fazla tavsiye için coronavirus merkezimizi ziyaret edin.
Rus aday aşı güvenli, bağışıklık yanıtı tetikler

Rus deneysel aşı, Sputnik V olarak bilinen, soğuk algınlığı neden bir adenovirüs değiştirilmiş bir sürümünü kullanır. Çalışmanın ilk yazarı ve Gamaleya’daki araştırma laboratuvarının başkanı Denis Logunov, nasıl çalıştığını anlatıyor.

“Adenovirüs aşıları insanların hücrelerine girdiğinde, sars-CoV-2 başak protein genetik kodu teslim, hangi hücrelerin başak protein üretmek için neden olur. Bu da bağışıklık sistemine SARS-CoV-2 virüslerini tanımayı ve saldırmayı öğretiyor.” diyor.

Araştırmacılar, aday aşıyı 42 gün süren ve yaşları18-60arasında değişen 38 sağlıklı katılımcıyı içeren küçük bir faz 1 ve 2 denemesinde değerlendirdiler.

Çalışmanın bu noktasında, bilim adamları deneysel aşının güvenliğini ve yeni koronavirüs ile enfeksiyonları önleyebilir olup olmadığını yerine, bir bağışıklık yanıtı ortaya çıkarmak için yeteneğini değerlendirmek istedim.

Sonuçlar katılımcılarda güçlü bir bağışıklık yanıtı gösterdi. Antikorlar ve T hücre yanıtları geliştirdiler, her ikisi de bir enfeksiyonla mücadelede önemlidir.

Rus aday aşısının da güvenli olduğu bildirildi ve ciddi bir yan etki yaratmadı. Bundan sonra ekip, 40 bin katılımcının yer alacağı davanın 3.

Hipertansiyon ilaçları COVID-19 sağkalım artırabilir

Çok tartışma dan sonra, 19 çalışmalardan veri havuzu bir inceleme hipertansiyon ilaçları uzun süreli kullanımı sonucuna, ACE2 inhibitörleri olarak bilinen, yeni coronavirus ciddi hastalık riskini azaltabilir.

Salgının başlangıcından bu yana, bu ilaçların rolü tartışmalı olmuştur. Bazı araştırmacılar sonuçları kötüleşebileceğini öne sürerken, diğer çalışmalar enfeksiyon şiddeti üzerinde hiçbir etki göstermemektedir.

Konuyla ilgili en büyük meta-analiz olan incelemede, ilaçları alan yüksek tansiyonlu COVID-19 hastalarının, hipertansiyonu olmayan hastalara göre ölme veya ciddi bir hastalığa yakalanma olasılığının %33 daha az olduğu ortaya kondu.

Baş araştırmacı Dr Vassilios Vassiliou, Doğu Anglia Üniversitesi Norwich Tıp Fakültesi, İngiltere, bulgular hakkında yorum.

Dr. Vassiliou, “Gösterdiğimiz önemli şey, bu ilaçların COVID-19’un şiddetini veya ölüm riskini artırabildiğine dair hiçbir kanıt olmadığıydı.” diyor.

“Tam tersine, ölüm ve kritik sonuçlar açısından önemli ölçüde daha düşük bir risk olduğunu gördük, bu yüzden, aslında, koruyucu bir role sahip olabilirler – özellikle hipertansiyonlu hastalarda.”

– Dr. Vassilios Vassiliou

O devam ediyor: “Dünya enfeksiyon potansiyel bir ikinci dalga için kendini parantez gibi, biz bu ilaçların COVID-19 hastalarda etkisini anlamak özellikle önemlidir. Araştırmamız, hastalar zaten alıyorsa, bu ilaçların sürekli kullanımını önermek için önemli kanıtlar sunmaktadır.”

Roman coronavirus ve COVID-19 ile ilgili en son gelişmeler canlı güncellemeler için, burayatıklayın.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu