Yaşam

Yeterli Testler: Doktorlar Kim COVID-19 için Test Alır Sınırlamak Başlıyor

  • Bazı yerlerde, sadece sağlık çalışanları ve en ciddi hastalar COVID-19 için test edilmektedir.
  • Uzmanlar, test kitleri ve maske sıkıntısının tıp profesyonellerini bu zor seçimleri yapmaya zorladığını söylüyorlar.
  • Covid-19’a neden olan koronavirüse bulaşan kişilere hızlı ve uygun bir tedavi sağlamak için testlerin önemli olduğunu söylüyorlar.
  • Test in, hastalığın yayılmasını önlemek için kendilerini karantinaya almak zorunda olan kişilerin yerini belirlemeye de yardımcı olduğunu söylüyorlar.

Tüm veriler ve istatistikler, yayın sırasında herkese açık verilere dayanır. Bazı bilgiler güncel olmayabilir. 

Yeterli testin yoksa herkesi test edemezsin.

Ve eğer yeterince test iniz yoksa, o zaman kimi test edeceğiniz konusunda bazı zor kararlar vermalısınız.

Bazı eyaletler ve federal yetkililer bu zor seçimleri yapıyor.

Kaliforniya, New York ve COVID-19 tarafından en sert etkilenen Amerika Birleşik Devletleri’nin diğer bölgelerinde, sağlık yetkilileri sadece sağlık çalışanları ve ağır hastalıkları olan insanlar için test öncelik vardır.

Hafta sonu, Beyaz Saray Coronavirus Görev Gücü üyeleri test önceliği zaten hastaneye olanlar, belirtiler gösteren uzun vadeli bakım tesisleri sakinleri, sağlık çalışanları ve 65 yaşın üzerindeki insanlar gitmek gerektiğini söyledi.

“Ne yazık ki ABD’de, biz durumu test diğer birçok ülkenin gerisinde konum, bu yüzden en önemli örnekleri test etmek için mükemmel uygundur – onların tedavisi için karar vermek için gereken hasta olan hastalardan örnekler,” Dr Dean Blumberg, UC Davis Çocuk Hastanesi’nde pediatrik bulaşıcı hastalık şefi, Healthline söyledi.

Uzmanlar, testlerin kritik olduğu görüşündeler.

“Test, herhangi bir bulaşıcı hastalığın kontrolünde ki en önemli araçlarımızdan biridir. İlk müdahale ekibi olan kişileri ve sağlık çalışanı kişileri test etmek istiyoruz, böylece işe geri dönebilmeleri için enfeksiyon olmadığını belgeleyebiliriz.” dedi.

“Biz enfeksiyon vakaları bulmak istiyorum böylece bu durumlarda izole ve daha sonra hastalığın şiddetine göre ya onları tedavi … ya da onlara etkin bir şekilde nasıl dikkat edilip kendilerini izole olarak izleyecekleri konusunda danışmanlık yapmak. Test çok önemlidir ve test kapasitesi her geçen gün artmaktadır.” dedi.

Testlere öncelik verme

Blumberg, çoğu test gerektiren vakaları önceliklendirmeye gelince, ticari laboratuvarların bunu yapacak donanıma sahip olmadığını söylüyor.

“Ticari laboratuvarlarda testlerin kullanıma sunulması, ticari laboratuvarların hangi testlerin diğerlerinden daha önemli olduğunu bilmesine imkan ları olmadığı için, bir halk sağlığı laboratuvarı nın testin sunulması için katı kriterler belirleyebileceğini bilmesine olanak tanımadığı için, testlerin önsaymasına izin vermedi.”

Öncelik meselesi olarak Blumberg, yaygın testlerin yanı sıra test için hızlı bir geri dönüş süresinin de sunulması gerektiğini savunuyor.

“Test, duruma ışık gibi geliyor. Test olmazsan, hastalığın nerede olduğunu bilmiyorsunuz, kaç kişiye bulaştığını bilmiyorsunuz.” dedi. “Hazırlanmak çok zor, bu yüzden karanlıkta ve verisiz hareket ediyorsun. Veriye ihtiyacımız var. Abd’de sıcak noktaların nerede olduğunu bilmemiz gerek. Nerede bir enfeksiyon dalgası bekleyeceğiz bilmemiz gerekiyor, bu yüzden keşke daha önce daha yaygın bir test durumu olsaydı.”

HEALTHLINE KAYNAKLAR
Bunu atlatana kadar desteğimize güven.

Zor zamanlarda, bunu anlayan ve zihinsel sağlığınızı güçlendirmeye yardımcı olabilecek uzmanlara başvurabilmeniz gerekir. Senin için buradayız.

Kafa karıştırıcı iletiler

Bu ayın başlarında, Başkan Donald Trump “Test isteyen herkes sınava girebiliyor” dedi.

Ancak, Dr William Schaffner, Tennessee Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nde bir bulaşıcı hastalık uzmanı, henüz gerçekte görülecek olduğunu söylüyor.

“Bu gibi açıklamalar ABD’de üst düzey siyasi yetkililer tarafından yapılmıştır ve ben şu anda mevcut olan ülkede tek bir yer bilmiyorum,” diye Healthline söyledi.

Schaffner, iyi görünebilecek insanların hala test edilip edilmeyi istediklerini ve bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda kafa karışıklığı olduğunu söylüyor.

“Orada büyük bir çatışma var… ve bir buçuk hafta önce test edilebildikleri söylendiğinde neden test edilemeyecekleri konusunda pek çok soru ortaya atılıyor.” dedi.

Schaffner, test ve genel olarak COVID-19’u çevreleyen hükümet yetkililerinden gelen mesajların çoğu zaman belirsiz olduğunu söylüyor.

“Bu zor ve büyük ölçüde kafa karıştırıcı oldu. Cumhurbaşkanlığı görev gücü bir basın toplantısı düzenleyse bile, bazı üst düzey siyasi yetkililer o basın toplantısında diplomatik olarak değiştirilmesi veya düzeltilmesi gereken şeyler söyleyecekler. Bu da her türlü karışıklığa yol açtı.” dedi.

Kendi kendini test etme durumu

Şu anda Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) COVID-19 için test örnekleri sağlık profesyonelleri tarafından toplanacak gerektirir.

En iyi uygulama bu profesyoneller için toplama sırasında maske giymek için.

Ancak sağlık çalışanları maske malzemelerinin azaldığını bildirdiler.

Klausner, daha az maske kullanacak bir çözümün kendi kendini test etmek olduğunu söylüyor.

“İnsanların kendi örneklerini toplayamamaları için kesinlikle hiçbir neden yok. Biraz daha açık fikirli ve yenilikçi olmalıyız ve insanların kendi örneklerini boğazlarından güvenli ve doğru bir şekilde toplayabildiklerine -bunlar test için mükemmel numune tipleridir- ve sonra tüpteki numuneyi laboratuvara götürebilecek olan sağlık görevlisine teslim edebildiklerive sadece numune toplamak için kişisel koruyucu ekipman ve maskelerin bu aşırı kullanımının olması gerekmese de, “Dedi.

Hastaneler hazırlanıyor

Hastaneler önümüzdeki haftalarda hastalarda keskin bir artışa hazırlanırken, sağlık yetkilileri vantilatörleri, yoğun bakım ünitesi (Yoğun Bakım) yataklarını ve maskeleri korumak için harekete geçiyor.

“Katlanarak artan sayıda vakanın olduğu bir aşamadayız, bu yüzden bunun sağlık sistemlerini nasıl bastırabileceğini ve bunu nasıl yapmak istemediğimizi düşünmelisin. Sağlık sistemlerinin hastaları kabul etmek, en hasta hastalarla ilgilenmek için kullanılabilir olduğundan emin olmak istiyoruz. Bunu yapmak için, kaynakların olması gereken yere öncelik vermemiz gerekiyor.” dedi.

İtalya’nın bazı bölgelerinde, bunalmış sağlık sistemlerinde doktorlar kimi havalandırmak ve kimi geri çevirecekleri konusunda zor kararlar almakla karşı karşıya.

Schaffner, ABD’deki hastanelerin vantilatör leri ve yoğun bakım yatakları biterse, ülkenin bazı bölgelerinin de benzer bir duruma bulabileceğine dikkat çekti.

“ABD içinde bu yaklaşım olabilir yerler olabilir, ve biz çok bu konuda endişe duyuyoruz,” dedi. “Eğer bu noktaya gelirsek, hastanenin acil servislerinde ve koridorlarda sedyelerde ‘hızlı ve kirli bakım’ alan insanlar olacak. Bakıma erişemeyen insanlar göreceğiz. Diğer hastalıkları olan insanları -örneğin kalp krizi- ve hepsi dolu olduğu için hastanelere giremeyen büyük travmalar göreceğiz ve sağlık çalışanlarımız tükenmiş olacak.”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu