Yaşam Tarzı

Fiziksel Mesafe bize zaman kazanmaya çalışmaktı. Yeterli miydi?

  • Fiziksel (sosyal) mesafe kesinlikle bize Coronavirus, Mart boyunca hızla yayılıyor kontrol altına almak yardımcı oldu. Ama tek başına iletimi durdurmaya yetmedi.
  • Yeni veriler, covid-19 günlük vakalarda önemli bir azalma gözlenmedikçe fiziksel uzaklaştırmanın rahat olmaması gerektiğini göstermektedir.
  • Ülkedeki coronavirus’un en yavaş bulaşmasını gören üç eyalet hariç hepsi, yeni enfeksiyonların iki katına çıkarma oranında büyük bir azalma gördü.

Tüm veriler ve istatistikler, yayın sırasında herkese açık verilere dayanır. Bazı bilgiler güncel olmayabilir. 

Cornell Üniversitesi ve Rochester Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yeni bir çalışma, fiziksel uzaklaştırma (sosyal uzaklaştırma) önlemlerinin yeni koronavirüsün (COVID-19’a neden olan virüs) bulaşmasını stabilize ettiğini ortaya koydu.

Ancak, covid-19 günlük bildirilen vaka ların sayısının düşmesine neden olmadı.

Fiziksel mesafe kesinlikle bize mart boyunca hızla yayılan yeni coronavirus, kontrol altına almak yardımcı oldu. Ama tek başına viral iletimi durdurmaya yetmedi.

Özellikle ağır darbe alan eyaletler – New York, New Jersey ve Michigan – fiziksel uzaklaştırma önlemlerinin en büyük etkisini gördüler.

Ve tüm ama üç devlet – Kuzey Dakota, Güney Dakota, ve Nebraska, ülkede yeni coronavirus en yavaş iletim vardı – yeni enfeksiyonların iki katına oranında büyük bir azalma gördüm.

Teoride, sıkı fiziksel uzaklaşma enfeksiyonların Mart ayında arttığı kadar hızlı azalmasına neden olabilir.

Fiziksel uzaklaştırmanın etkisi üzerinde kanıtlar hala sınırlı olsa da, ilk veriler günlük olarak bildirilen COVID-19 vakalarının sayısını azaltmadığını göstermektedir.

Bunun yerine, her gün kaç yeni enfeksiyon gördüğümüzü dengeledi ya da dümdüz etti.

Araştırmacılara göre, yeni bulgular, rahatlatıcı fiziksel uzaklaştırma önlemleri söz konusu olduğunda çok fazla “kıpırdanma odası” olmadığını gösteriyor.

Çalışmanın ilk yazarı,Cornell Üniversitesi’nde elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü olan Aaron Wagner Healthline’a verdiği demeçte, “Şu anda artan vakaların eşiğindeysek, diğer karşı önlemlerin yokluğunda herhangi bir gevşeme, muhtemelen bunak sağlık sistemlerinin katılım tehdidiyle yeni enfeksiyonlarda yeni bir artışa yol açacaktır.” dedi.

Eğriyi düzleştirmek neden bu kadar önemliydi?

Araştırmacılar COVID-19 vakalarının sayısının ülke çapında ne kadar hızlı arttığını gördüklerinde, sağlık sistemimiziçin nelerin saklı olduğu için korktular.

Onlar hızla İtalya’da ortaya çıkan kriz baktı – doktorlar sınırlı kişisel koruyucu ekipman vardı (PPE) ve başka bir hastanın hayatını kurtarmak için seçmek zorunda kaldı – ve Amerika Birleşik Devletleri hızlı harekete geçmezse biliyordu, Amerikalılar benzer bir kaderle karşı karşıya kalacaktı.

“Eğriyi düzleştirmek” Mart ayı ortalarında coronavirus’a karşı mücadelemizin yeni sloganı oldu. Evde kalarak ve fiziksel olarak uzaklaşarak, hastalığın yayılmasını yavaşlatabilir ve ülkenin sağlık sistemini bunaltıcıktan kaçınabiliriz.

Mesafe testi hızlandırmak ve hastane çalışanları daha PPE almak için daha fazla zaman satın yardımcı olmak için uygulanmıştır.

Santa Monica, Kaliforniya’daki Providence Saint John Sağlık Merkezi’nde bulaşıcı hastalık uzmanı olan Dr. Andres Romero,”‘Eğriyi düzleştirmek’ sağlık sistemini bunaltıcı önlemek için yeni vakaların oranını kontrol etmeyi ima eden bir kavramdır, “dedi.

“Virüs hızla yayılabilir ve kısa bir süre içinde artan sayıda insana bulaşırsa, hastaneler vakaların artışını tedavi edemeyecek.”

Bu yeni kanıt, fiziksel uzaklaştırmanın eğriyi düzleştirmekte büyük rol oynadığını ve COVID-19 vakalarının sayısını bir platoya getirdiğini gösteriyor.

Fiziksel uzaklaştırma çok erken rahatlarsa ne olur?

Yeni veriler, günlük vakalarda önemli bir azalma gözlenmedikçe fiziksel uzaklaştırmanın gevşememesi gerektiğini göstermektedir.

Araştırmacılar çalışmada, “Sosyal uzaklaşmanın sistematik bir şekilde gevşetilmesi muhtemelen iki katına çıkaracağı için, halk sağlığı açısından bakıldığında bu tür tedbirlerin ancak yayılmanın subkritik hale geldiğine dair kanıtlar olduğunda gevşetilmesi tavsiye edilir.” ifadesi yer aldı.

Şu anda, fiziksel uzaklaştırma tedbirlerinin çoğu bölgede bir süre yerinde kalması gerekecek.

Romero, her şehir ve ilçedeki coronavirus aktivitesi çok farklı olduğu için, yerel sağlık yetkililerinin yerel vaka sayısına göre mesafeli önlemler icra etmek ve uyarlamak zorunda kalacaklarını söyledi.

Romero, “Yerel sağlık liderlerinin ekonomiyi açmakla sağlık sistemini bunaltıcı ktan kaçınmak arasında bir denge kurmak için yerel yönetimle birlikte çalışmaları son derece önemlidir.” dedi.

Romero, virüsün öngörülemez olduğunu ve kısıtlamalar dikkatli olmadan gevşetilirse yeni enfeksiyonlarda ani bir artış olabileceğini kaydetti.

Temas izleme, test ve maskeler de çok önemlidir

Wagner’e göre, fiziksel uzaklaştırma tek başına yeni günlük vaka sayısını azaltmaya yetmiyor.

Wagner, “Sosyal mesafenin yanı sıra, istihdam edebileceğimiz başka tedbirler de aramalıyız.” dedi.

Wagner bahsedilen bir seçenek yaygın maske giyen, hangi son Zamanlarda Los Angeles Countyyürürlüğe kondu .

Başka bir yaygın test ve iletişim izleme – ya da COVID-19 geliştirilen ve onlar da hasta olsun durumunda onları da karantinaya gerektiren bir kişi ile temas oldum insanlar tespit.

Birlikte, bu sıkı güvenlik önlemleri büyük olasılıkla günlük yeni vakaların azalması için yeterince güçlü olacaktır.

Transmissibility zaman içinde düşme eğilimindedir, Wagner kaydetti, ama oraya ulaşmak için, biz sıkı fiziksel uzakkalma uymak ve coronavirus iletimi azaltmak için yeni önlemler getirerek düşünmeliyiz.

“Sosyal uzaklaşma çok pahalı, ve önemli ölçüde yardımcı olmuş gibi görünüyor. Fakat sosyal mesafe tek başına bizi olmak istediğimiz yere götürmedi.” dedi.

Sözün özü

Yeni araştırmalar, fiziksel uzaklaşmanın (sosyal uzaklaşmanın) COVID-19’a neden olan virüsün bulaşmasını stabilize ettiğini ortaya koymuştur. Ama covid-19 günlük bildirilen vakaların sayısının düşmesine neden olmadı.

Fiziksel mesafe, Mart boyunca hızla yayılan coronavirus’un kontrolünü ele geçirmemize yardımcı oldu. Ancak tek başına iletimi durdurmaya yetmedi.

Sağlık uzmanları, fiziksel uzaklaştırma tedbirlerinin çok erken gevşetilmesinin yeni vakaların artmasına yol açabileceği görüşündeler. Fiziksel uzaklaşmaya bağlı kalmalı ve koronavirüsün bulaşmasını azaltmak için yeni önlemler almayı düşünmeliyiz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu