İş

Stresin Vücudunuzdaki Etkileri

Trafikte oturuyorsun, önemli bir toplantıya geç kıyorsun, dakikaların akıp gidişini izliyorsun. Hipotalamus, beyninde küçük bir kontrol kulesi, sipariş göndermeye karar verir: stres hormonları gönderin! Bu stres hormonları vücudunuzun “mücadele veya uçuş” yanıtı tetikleyen aynı olanlardır. Kalbiniz hıza geçer, nefesiniz hıza geçer ve kaslarınız harekete hazırdır. Bu yanıt hızlı tepki hazırlayarak acil bir durumda vücudunuzu korumak için tasarlanmıştır. Ama stres tepkisi ateş etmeye devam ettiğinde, günden güne, sağlığını ciddi bir riske sokabilir.

Stres yaşam deneyimleri için doğal bir fiziksel ve zihinsel tepkidir. Herkes zaman zaman stres ifade eder. Yeni bir tanı, savaş veya sevilen birinin ölümü gibi ciddi yaşam olaylarına iş ve aile gibi günlük sorumluluklardan stresi tetikleyebilir. Acil, kısa vadeli durumlar için, stres sağlığınız için yararlıolabilir. Bu potansiyel olarak ciddi durumlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Vücudunuzun kalp ve solunum hızlarını artırmak ve yanıt kaslarınızı hazır hormonlar bırakarak strese yanıt verir.

Ancak stres yanıtı ateş durmazsa, ve bu stres düzeyleri hayatta kalmak için gerekli olandan çok daha uzun süre yüksek kalmak, bu sağlık üzerinde bir bedel alabilir. Kronik stres çeşitli belirtilere neden olabilir ve genel refahını etkileyebilir. Kronik stres belirtileri şunlardır:

  • Sinirlilik
  • Anksiyete
  • Depresyon
  • Baş ağrısı
  • Uykusuz -luk

Merkezi sinir ve endokrin sistemler

Merkezi sinir sistemi (CNS) sizin “mücadele veya uçuş” yanıt sorumludur. Beyninde, hipotalamus topu haddeleme alır, stres hormonları adrenalin ve kortizolserbest bırakmak için böbreküstü bezleri söylüyorum . Bu hormonlar kalp atışı kadar devir ve kaslar gibi acil durumlarda en çok ihtiyacı olan alanlara acele kan göndermek, kalp, ve diğer önemli organlar.

Algılanan korku gittiğinde, hipotalamus normale dönmek için tüm sistemlere söylemek gerekir. CNS normale dönmezse veya stres gidermezse yanıt devam eder.

Kronik stres de aşırı yeme veya yeterli yeme gibi davranışlarda bir faktördür, alkol veya uyuşturucu kullanımı, ve sosyal çekilme.

Solunum ve kardiyovasküler sistemler

Stres hormonları solunum ve kardiyovasküler sistemleri etkiler. Stres tepkisi sırasında, hızlı bir şekilde vücudunuza oksijen açısından zengin kan dağıtmak için bir çaba daha hızlı nefes. Zaten astım veya amfizemgibi bir nefes sorunu varsa, stres daha da zor nefes yapabilirsiniz.

Stres altında, kalbiniz de daha hızlı pompalar. Stres hormonları kan damarlarının daraltma ve harekete geçmek için daha fazla güç olacak böylece kaslara daha fazla oksijen aktarmak neden olur. Ama bu aynı zamanda kan basıncını da yükseltir.

Sonuç olarak, sık veya kronik stres kalbinizin çok uzun süre çok zor çalışmasını sağlayacaktır. Kan basıncı yükselir, bu yüzden bir inme veya kalp kriziiçin riskleri yok.

Sindirim sistemi

Stres altında, karaciğer ekstra kan şekeri üretir(glikoz) enerji bir destek vermek için. Eğer kronik stres altında iseniz, vücudunuzun bu ekstra glikoz dalgalanma yetişmek mümkün olmayabilir. Kronik stres tip 2 diyabetgelişme riskini artırabilir.

Hormonların acele, hızlı nefes alma, ve artan kalp hızı da sindirim sistemibozabilir. Mide asidi artış sayesinde mide ekşimesi veya asit reflü olması daha olasıdır. Stres ülserlere neden olmaz (H. pylori denilen bir bakteri genellikle yapar), ama onlar için risk artırabilir ve mevcut ülserler kadar hareket neden olabilir.

Stres de ishal veya kabızlıkyol açan, vücudunuzun üzerinden gıda hamle şekilde etkileyebilir. Ayrıca mide bulantısı,kusma veya mide ağrısıyaşayabilirsiniz.

Kas sistemi

Stresli olduğunuzda kaslarınız kendilerini yaralanmadan korumak için gerilir. Onlar dinlenmek kez tekrar serbest bırakmak eğilimindedir, ama sürekli stres altında iseniz, kaslarınızı dinlenmek için şans olmayabilir. Sıkı kaslar baş ağrısına neden, sırt ve omuz ağrısı, ve vücut ağrıları. Zamanla, bu egzersiz durdurmak ve rahatlama için ağrı kesici açmak gibi sağlıksız bir döngü yola olabilir.

Cinsellik ve üreme sistemi

Stres hem beden hem de zihin için yorucudur. Sürekli stres altındayken arzunu kaybetmen alışılmadık bir şey değil. Kısa süreli stres erkekler erkeklik hormonu testosteron daha fazla üretmek için neden olabilir iken, Bu etki son değildir.

Stres uzun süre devam ederse, bir adamın testosteron düzeyleri düşmeye başlayabilir. Bu sperm üretimi ile müdahale edebilir ve erektil disfonksiyon veya iktidarsızlık neden olabilir. Kronik stres de prostat ve testisler gibi erkek üreme organları için enfeksiyon riskini artırabilir.

Kadınlar için, stres adet döngüsünü etkileyebilir. Düzensiz, ağır veya daha ağrılı dönemlere yol açabilir. Kronik stres de menopozfiziksel belirtileri büyütmek olabilir.

İnhibe cinsel istek nedenleri nelerdir? »

Bağışıklık sistemi

Stres bağışıklık sistemini uyarır, hangi acil durumlar için bir artı olabilir. Bu uyarım enfeksiyonları önlemek ve yaraları iyileştirmek yardımcı olabilir. Ama zamanla, stres hormonları bağışıklık sistemini zayıflatmak ve yabancı işgalcilere vücudunuzun tepkisini azaltmak. Kronik stres altında insanlar grip ve soğuk algınlığıgibi viral hastalıklara daha duyarlı , yanı sıra diğer enfeksiyonlar. Stres de bir hastalık veya yaralanma kurtarmak için gereken süreyi artırabilir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu